Tenkit kolay sanat güçtür.

 
Karakalem (8) Dersler (1)

Perspektif e başlangıç Perspektif Nedir? Ders 1

Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine perspektif denir. Perspektif, çizgi perspektifi, renk perspektifi olmak üzere 2’ye ayrılır.


1- Çizgi Perspektifi : Paralel çizgilerin sonsuzda birleşmesi yani küçülmesidir.

2- Renk Perspektifi : Işık değiştikçe ve cisimler bizden uzaklaştıkça renkleri değişim göstermesine denir.

Perspektifte ufuk çizgisi ( zemin çizgisi ), ufuk düzlemi, görme noktası(esas nokta), karşıdan görünen çizgiler, kaçış noktaları,kaçan çizgiler gibi tanımlar yer alır.



Perspektif Nedir ?

(Detaylı Anlatım)
Perspektif İki boyutlu yüzeye üç boyutlu cismin resmini çizim metodu. Cisimler uzaklaştıkça görünüşleri gerçek görünüşlerinden farklılaşarakufalır. Bu farklılaşma perspektif Prensibiyle tarif edilir. Cismin görüntüsü optik ve matematik olarak ifade edilebilir. Perspektif, mimarlar, mühendisler, endüstri planlayıcıları tarafından çok kullanılır. 


Bir boyut perspektifi: Bir nokta perspektifinde bir kutu şekli çizmek için birbirine yaklaşıp bir noktada birleşen iki doğru çizmek gerekir. Karayolu, demiryolu perspektif görünümü buna Örnekdir. Çizime ait kutu yüzey çizimleri, ufuk hattındaki kesişme noktasına göre düzenlenir. 


Remimizi incelemeye başlar iken yapacağınız ilk iş temiz bir çalışma yapmak için ortamımızı düzgün ayarlama ,ve malzemelerimizi iyi şeçmek olsun ilk önce malzemelerimizi tanıtmaya başlyorum .


Kalemler: Kalemlerin serisi vardır seriler 2H,3H,4H,5H,6H,7H,8H,9H, dir bunlar sert uclu kalemlerdir insan modellemesinde yüz algılamarını tonlamayı bu kalemler ile yapabilirsiniz.


Birde 3B,4B,5B,6B,7B,8B,9B kalemler var bunlar ise yumuşak cinsten kalemler olum resminizdeki sanatı desen anatomi vs bir cok gelişmis yapıda kullanabilirsiniz B cinsi kalemleri tercihimdir.Çünkü sanat eğitimlerinde HB VE H cinsi kalemler kulandırmazlar üniversiteye hazırlanacak öğrenciler öncelikle B cinsi kalemleri tercih etsinler lise içinde geçerli bu dediklerim. 


Silgiler: Silgiler ise beyaz rotring silgi ve faber hamur silgi kulanmalısınız.Buna ek kalemtraş aleti kullanmanızı tavsiye etmem daha çok küçük maket buçağı kalemi şekillendirmenize yardım olacaktır.


Kağıt: Kağıt olarak eğerki kaliteli işler yapmak peşinde iseniz schooler yani şöhler kağıdı kullanmanızı öneririm 80'lik veya 120'lik kağıt işinizi gayet görecektir. 


İki boyut perspektifi: Buna açısal perspektif demeliyiz. Kutu hafifçe çevrilirse kesişme noktası ufuk hattı üzerinde dönen yönün aksi istikametinde kayar. Tek nokta perspektifinde yatay boyutlar (genişlikler) çizim kağıdı kenarlarına paraleldir. İki nokta perspektifinde iki kesişme noktası vardır ve her iki kesişme noktasına göre çizilen resimde derinlik çizgileri, çizim kağıdı kenarına paralel değildir. İki kesişme noktası arasındaki ölçü resmin basit orantısıdır. İki nokta perspektif resim çizimini kolay anlamak için, demiryolu üzerinde duran ve elinde tuttuğu bir cam tabakayı sağa ve sola hafifçe çeviren bir kişinin gördüğü manzarayı düşünmek yeterlidir. Cam tabaka biraz sola çevrilirse tren raylarının ufuk hattında kesiştiği nokta sanki sağa kaymış gibi görülür. 

Üç boyut perspektifi: Çizim yatay doğrultuda iki kesişme noktasına ilave olarak dikey doğrultuda da üçüncü bir kesişme noktası ihtiva ediyorsa buna üç boyut perspektifi denir. Kullanma alanı çok sınırlı olup, tatbikatta bu tür çizimler yerine modeller kullanılır.


Diğer derslerimiz için sitemizdeki konulara bakabilirsiniz... Saygılarımla...
                                                                                                                     Ressam :Onur YÜCE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.
 

Pagerank !